Детското зрение и дигиталният свят

 

Няма нищо по-важно от здравето и благополучието на Вашето дете. Сега и в бъдеще Вие ще искате най-доброто за него. Днес обаче очите на децата са подложени на невиждан досега стрес. Деца между 2 и 5 години прекарват над 3.5 часа на ден пред екраните на мобилни дигитални устройства. Децата между осем и десет години използват по около 5 часа на ден таблет, телефон или лаптоп. При възрастните продължителността на взиране в екрани е 9.5 часа в 1 денонощие1. Очаква се късогледството да е все по-често1 срещано поради промяна на начина ни на живот и непрекъснато увеличаващите се занимания на децата на близки3 разстояния , като използването на дигитални устройства, учене, четене и все по-малкото прекарано време навън. Наследствени, поведенчески и фактори от околната среда влияят също.

Ранното диагностициране на детската миопия не само повлиява върху качеството на зрението им в момента, но е и от значение за забавянето на прогресията на късогледството и запазва зрението и здравето на очите им за в бъдеще!

Проучванията сочат, че продължителното време прекарано в дейности на близки разстояния е свързано с по-голяма вероятност от появата на късогледство* .

 
 
 
 

Какво е синя светлина?

Всички LCD/ LED компютърни и телевизионни екрани, смартфони, таблети и др. устройства излъчват синя светлина, още позната като високоенергийна светлина част от видимия спектър. Повечето от тези устройства използваме на близки разстояния и очите ни са изложени на синята светлина, излъчвана от екраните им. И още, с постоянното подобряване на тези екрани се увеличават и емисиите на синя светлина. Макар, че синята светлина е природен феномен, тъй като присъства в дневната светлина и ни помага да останем будни, при повишени нива тя може да има вреден ефект. Проучване показва, че 83%4 от използващите очила изпитват някакъв зрителен дискомфорт по време или след използването на дигитални устройства.

Прекомерното използване на дигитални устройства води до: