ЗА СИНЯТА СВЕТЛИНА

Смартфоните, таблетите, компютрите и телевизорите са жизненоважна част от нашето ежедневие. Ние работим, учим и почиваме с тях. Да бъдем постоянно online има и своите негативни страни. Екраните на всички дигитални устройства излъчват синя светлина. Въпреки че синята светлина по начало е естествен феномен – тя е част от дневната светлина и ни помага да оставаме будни – твърде дългото излагане, обаче на синя светлина може да има негативни ефекти.

Проучване показва, че 83% от използващите очила изпитват някакъв зрителен дискомфорт по време или след използването на дигитални устройства. Ето защо не е учудващо, че все повече хора се оплакват от:

  • Зачервени и раздразнени очи
  • Сухота в очите
  • Замъглено зрение
  • Умора
  • Болки в гърба, врата и раменете
  • Безсъние
  • Главоболие
Дигитални устройстваКомпютър синя светлина

ДЕТСКОТО ЗРЕНИЕ И ДИГИТАЛНИЯТ СВЯТ

Детското зрение

Няма нищо по-важно от здравето и благополучието на Вашето дете. Сега и в бъдеще Вие ще искате най-доброто за него. Днес обаче очите на децата са подложени на невиждан досега стрес. Деца между 2 и 5 години прекарват над 3.5 часа на ден пред екраните на мобилни дигитални устройства. Децата между осем и десет години използват по около 5 часа на ден таблет, телефон или лаптоп. При възрастните продължителността на взиране в екрани е 9.5 часа в 1 денонощие1. Очаква се късогледството да е все по-често1 срещано поради промяна на начина ни на живот и непрекъснато увеличаващите се занимания на децата на близки3 разстояния , като използването на дигитални устройства, учене, четене и все по-малкото прекарано време навън. Наследствени, поведенчески и фактори от околната среда влияят също.

Ранното диагностициране на детската миопия не само повлиява върху качеството на зрението им в момента, но е и от значен