Еметропия

Състоянието, при което човешкото око няма нужда от диоптрична корекция и вижда ясно, се нарича еметропия.

Еметропичното око е с напълно съразмерни елементи. Успоредните лъчи след пречупването си се пресичат върху точка в ретината и дават ясен образ. Зрителната острота винаги е перфектна. По тази причина еметропът вижда добре на далеч и няма необходимост от очила с диоптрична корекция. Еметропия се наблюдава при не повече от 20% от възрастните.

Оплаквания при Синдрома на Компютърно Зрение и Симптоми на Дигитално Зрително Напрежение се наблюдават все по-често и водят до различен дискомфорт при хората използващи дигитални устройства в ежедневието си, включително и при еметропите. По тази причина се препоръчват стъкла без диоптър, но със специализирани покрития за неутрализиране на синята светлина, излъчвана от електронните дисплеи.

В млада възраст еметропът вижда добре и на близо, благодарение на способността си да фокусира точно, ясно и бързо. С възрастта и по-натовареното ежедневие се появяват оплаквания за близка дистанция и настъпва пресбиопия, т.нар. старческо далекогледство. Коригира се с диоптрични очила.

Подходящи продукти